Безсолева дієта для схуднення

Безсольова дієта відома людям вже багато десятків років, ефективність її перевірена часом. Вона дозволяє не тільки скинути зайві кілограми і позбутися жиру, але й значно оздоровити весь організм в цілому, ґрунтуючись на здоровому харчуванні. Як стало зрозуміло з назви, безсольова дієта передбачає прийом їжі без додавання солі. Незабаром зайві кілограми підуть на спад, а ваше відображення в дзеркалі буде радувати вас дедалі більше з кожним днем. Кожен звик підсолювати вже й без того солону їжу. Тому що організм вимагає солі і починає негативно реагувати на її відсутність. У цьому випадку порушується водно-сольовий баланс, який має властивість підтримувати потрібну кількість рідини в організмі, забезпечуючи нормальну роботу серця та стан судин.

Сіль не тільки робить їжу набагато смачнішою, вона необхідна для життя людини. Це обов’язковий компонент всіх клітин, крові, лімфи та міжклітинного простору. Але багато хто забуває основні правила харчування і вживає хлорид натрію у великих кількостях. Так, наприклад, стічна доза солі повинна становити 12-15 г солі на добу на людину.

Якщо ви вважаєте, що, переставши підсолювати їжу, відразу ж станете здоровою та схуднете, то це зовсім не так. Втілити таку ідею в життя набагато важче, ніж це може здатися на перший погляд, але все ж таки варто спробувати. Спочатку буде практично неможливо і незвично їсти несолону їжу, але згодом ви звикнете. І невдовзі відчуєте натуральний смак продуктів. Спочатку можете замінювати сіль натуральними прянощами, часником або цибулею.

Безсольова передбачає харчування, яке розраховане на 4-5 прийомів їжі невеликими порціями. Вставати з-за столу потрібно з легким почуттям голоду, але, в жодному разі з повним животом. ще одна умова – жодної їжі за чотири години до сну (або після шостої).

Змініть свій раціон, зробіть основний акцент на фрукти, ягоди і овочі. Віддайте перевагу яблукам кислих сортів та грушам, тільки натуральним сокам. Серед овочів зовсім не варто обмежувати себе в огірках, капусті білокачанній, редиску, кабачках, помідорах. Не варто вживати частіше одного разу на день буряки, картопля і брукву (дозволяється в дуже маленьких порціях). Дозволяються нежирні сорти риби та м’яса, негострий сир, молочнокислі продукти, не більше одного яйця на день, знежирений сир, інжир, родзинки, урюк та курагу. Дозволяються також компоти, чай, киселі, желе та трохи кави. Всі дозволені продукти повинні готуватись виключно на пару, без додавання солі. Супи варіть на овочевому чи легкому рибному бульйоні.

Обмежте себе від борошняних (не більше 200 грам хліба грубого помелу на день) та макаронних виробів, варення, цукру, кавунів, прянощів, бананів, смаженого, копченого, різних солінь та маринадів, кислих та гострих страв. Не варто забувати про рідину – її ви повинні вживати не менше півтора літра на день. Це може бути зелений чай або негазована мінеральна вода.

Тривалість дієти без додавання солі залежить від поставлених вами цілей та самопочуття. Такого харчування можна дотримуватись від чотирьох до п’ятнадцяти днів. Варіант дієти без солі, розрахований на п’ятнадцять днів:

перші три дні – виключно куряче м’ясо (переважно грудка) без шкірки, по 500 грамів на день;
з 4 по 6 день – риба нежирних сортів, також по 500 грамів на день;
з 7 по 9 день – перлова чи вівсяна каша, приготовлена ​​на воді з 250 г крупи. Можна додати невелику кількість знежиреного молока, соку лимона або меду; з 10 по 12 день – будь-які овочі, приготовані на пару та у свіжому вигляді (крім картоплі) – по 2 кілограми на день; з 13 по 15 день – можна їсти протягом цих днів лише фрукти (крім бананів та винограду) – по 2 кілограми на день.

Незважаючи на всю корисність дієти без солі, слід застосовувати її з особливою обережністю спортсменам і людям з активною фізичною працею. Бажано не вдаватися до такого виду дієти у спеку року.