Як харчуватися в проміжках між дієтами

Кожна дієта – це своєрідне випробування для організму людини. Нерідко трапляється так, що, посидівши трохи на тій чи іншій дієті, накидаєшся з шаленством на їжу і не можеш насититися. Виходить, що всі обмеження були дарма. Звичайно, так і буде, якщо не харчуватися правильно в проміжках між дієтами. Як правильно харчуватися після закінчення дієти, який спосіб життя вести, яким повинен бути раціон, щоб знову не погладшати? На ці та інші питання кожен має свою відповідь. Але часом краще дослухатися до рекомендації дієтолога.

Підберіть собі особливий графік харчування, який оптимально підходив би саме вам. Не забувайте головне правило: “Краще їсти частіше, але невеликими порціями”. Намагайтеся їсти не пізніше, ніж за 2-3 години до сну.

Додайте до раціону більше овочів та фруктів. Беріть за правило наступний принцип: 70% меню – свіжі овочі та фрукти і 30% – жири та білки тваринного походження. Перевагу віддавайте фруктам та овочам, які ростуть на території вашої країни. Такі, як банани, ківі, ананаси тощо не можна включати в раціон, тільки в зовсім невеликій кількості, щоб його урізноманітнити.

Взимку приймайте додатково мультивітамінний комплекс, тому що вміст вітамінів у фруктах та овочах під час їхнього зимового зберігання суттєво знижується. Відсутність в організмі вітамінів послаблює імунну систему, що призводить до ризику появи різноманітних хвороб, таких як ГРЗ і грип.

Намагайтеся мінімізувати споживання борошняних та кондитерських виробів. Ліквідувати їх з меню немає потреби, а звести до мінімуму кількість можливо. Якщо все ж таки ви – любитель солодкого, то пробуйте споживати кондитерські вироби зі зниженою жирністю.

Не намагайтеся «заїсти» власний голод тими продуктами, що потрапили під руку. Меню краще прораховувати та складати заздалегідь. При підрахунку кількості ккал, не забувайте також включати поживність продуктів, які ви споживаєте.

Приймайте їжу не поспішаючи, не займайтеся іншими справами в цей час. Насичення організму відбувається повільно, із запізненням у порівнянні зі швидкістю, з якою споживається їжа. Читання за столом, перегляд ТБ відволікають увагу від процесу їжі, і таким чином можна вжити значно більшу її кількість.

Не переїдайте, не їжте про запас. Якщо не можете визначити ступінь насичення організму, тоді завершуйте прийом їжі з властивим незначним відчуттям голоду. Набагато краще вживати менше їжі, але що складається з якісніших продуктів. Якщо є можливість, купуйте свіжі, а не заморожені продукти, тому що в них більше корисних речовин, а ціна майже однакова. Звертайте увагу на термін придатності продукту, а купуючи їжу на базарі – на ветеринарне свідчення.

Чим жорсткіша була дієта, тим важче з неї виходити. Намагайтеся підшукувати ту, яка принесе лише користь організму. Вчені довели, що правильно обрана дієта набагато успішніша за жорсткі її аналоги. Результат досягається швидше і зберігається найбільш ефективно у міждієтному інтервалі часу.

Залишіть у раціоні продукти, багаті на вуглеводи (фрукти, макарони, хліб). Вони щодня тонізують залози організму, підганяючи цим вироблення власного інсуліну та інших гормонів, які регулюють кількість різноманітних жирів і запобігають зародженню діабету.