Як пострункішати і бути в гармонії з собою

Дуже часто харчова залежність формується внаслідок хронічного стресу та зниження рівня серотоніну. У зв’язку з таким станом або через «нудний» спосіб життя організм намагається отримати задоволення з найпростішого» і найдоступнішого – з їжі. Вибирається це не завжди усвідомлено, але завжди «всерйоз і надовго».

Для початку впоратися з цією проблемою спробуйте самостійно. Для цього необхідно зробити чітке розмежування між двома процесами: надмірним апетитом та голодом. Надлишковий апетит – це стан, коли, відкриваючи холодильник і «скануючи» його, у вас виникає думка: «А що б з’їсти смачненьке?» або «Чим себе побалувати?» А відчуваючи справжній голод, довго думати, перш ніж з’їсти, ви не будете. Існує пара рецептів, які допоможуть розділити ці два стани.

1. Харчуйте щонайменше тричі на день. Це неважке правило допоможе уникнути відчуття надлишкового апетиту в більшості випадків.

2. Виконуйте безпосередньо перед їжею будь-яку дію. Звичайно, ідеально щось корисне, наприклад, проводити рефлексогенний вплив на акупунктурні точки, що знижує апетит. Але цьому потрібно вчитися. Будь-яку іншу дію можна просто придумати. Наприклад, сісти один раз і підстрибнути два. Чи не любите фізичні навантаження? Не проблема! Можете просто погладити собі спочатку правою, потім лівою рукою по маківці. Можна вибрати будь-яку дію, головне – щоб її тривалість була від 3 до 5 хвилин, і якщо вже підібрали якусь дію-ритуал, змінювати її не можна. Доцільно робіть це перед кожним прийомом їжі.

Через деякий час необхідність будь-якої дії перед обідом повністю прибере всі автоматичні перекушування. Адже сучасна людина часто «вистачає шматки на ходу». Не слід відразу ставити глобальні завдання, спочатку просто домовтеся самі із собою щодо чогось легкого, не дуже складного. Наприклад, удосконаліть свій раціон харчування і намагайтеся більше рухатися, ви побачите – харчова поведінка поступово почне змінюватися.

У деяких випадках важливо знайти професійного помічника, який допоможе знизити вагу. Їм має бути насамперед кваліфікований лікар.

Психотерапевт – допоможе знайти справжню причину переїдання та усунути її.

Психолог – допоможе розібратися в собі та відкрити всі межі життя.

Ендокринолог – якщо ваше переїдання пов’язане з проблемами зі здоров’ям, допоможе нормалізувати гормональний фон.

Дієтолог – скоригує раціон таким чином, щоб зниження ваги само по собі йшло без насильства над собою.

Слід зазначити, що останнім часом з’явилося багато фірм, які рекламують свої однотипні тренінги у більшості російських міст. Як правило, подібні заняття проводять не лікарі-психотерапевти, а люди з психологічною освітою. Найчастіше вони починають вдаватися до суто медичних технологій, таких як, наприклад, методика холотропного дихання. Іноді це може спричинити сумні наслідки. Тим більше, якщо такі фахівці радять приймати найнебезпечніші таблетки та засоби, що містять у собі наркотики!

Необхідно бути дуже обачними та уважними при виборі центру для лікування ожиріння. А ще… вірте більше в себе і знайте, що завжди можна змінитись і почати жити повноцінним життям.